Cookies cu fistic, merisoare si coaja de portocala

Cookies perfecți pentru întâmpinarea Noului An. Aluatul e foarte sfărămicios, aromat excelent cu coajă de portocală, Cointreau, merișoare și fistic. Sunt foarte ușor de făcut și cu siguranță se vor termina cu toții înainte de ora 12.

 

 

cookies cu merisoare si fistic

Ingrediente

Cookies

  • un shot de Cointreau (sau rom)

  • 150g merișoare, mărunțite grosier

  • 100g zahăr

  • coaja de la o portocală

  • 200g unt

  • o păstaie de vanilie

  • 280g făină

  • 150g fistic nesărat, mărunțit grosier

  • un vârf de cuțit de sare

Glaze

  • 75g suc de portocale

    20g Cointreau (sau rom)

    200g ciocolată albă

Instructiuni

Punem merișoarele la înmuiat în Cointreau. Puteți sări acest pas, dar sincer sincer vă recomand să înmuiați merișoarele fie în ceva alcool, fie în suc de portocale.

Într-un bol, folosindu-ne mâinile, frecăm coaja de portocale cu zahărul. Astfel eliberăm aromele bune bune.

Cremam untul cu zahărul, în KitchenAid sau cu un mixer, până când untul devine alb și pufos.

Adăugăm făina, urmată de fistic, sare și merișoarele scurse. Amestecăm până când compoziția devine omogenă, și nicio secundă în plus.

Întindem aluatul intre două foi de copt. Tentația ar putea fi să îl întindeți cât mai subțire, dar sincer cu cât sunt mai grosuți biscuiții, cu atât vor fi mai fragezi la interior. Eu am întins aluatul cam de 8-10mm grosime.

Răcim aluatul bini di tăt. Asta putem face fie afară, că oricum e frig al naibii, fie în congelator. Important e ca aluatul să fie foarte foarte rece când decupăm steluțele.

Când aluatul e rece, dezlipim cele două foi de copt între care l-am întins și decupăm steluțele. Le punem separat pe o tavă. Repetăm procesul întins - răcit - decupat până când avem doar steluțe și niciun pic de aluat rămas.

Răcim steluțele, până preîncălzim cuptorul. Dacă biscuiții sunt reci, își vor menține mai bine forma la coacere.

Preîncălzim cuptorul la 170°C. Coacem 12-15 minute, până când biscuiții arată aurii și copți, dar nu arși. Pot fi încă puțin puțin moi - se vor mai întări pe măsură ce se răcesc.

Lăsăm biscuiții să se răcească câteva minute pe tavă, apoi îi mutăm pe un grătar. Până se răcesc complet, pregătim glazura.

În cuptorul cu microunde încălzim în incremente de 30 de secunde ciocolata, sucul de portocale și alcoolul. Amestecăm până se emulsionează totul și avem o cremă delicioasă. Pe rând, așezăm fiecare biscuite cu o față în glazură, apoi îl lăsăm cu fața glazurată în sus, să se întărească puțin. Daca doriți, puteți presăra niște fistic sau coajă de portocală deasupra.

A nu se consuma toți deodată :)


 

Dragilor, asta e ultima rețetă a anului 2021. Să vă găsească cu bine Anul Nou, și să avem parte cu toții de sănătate și împlinire.

Love,