Chec "invizibil" cu mere si caramel

Scrollând și eu ca tot omul pe instagram, am dat peste ideea asta absolut genială de chec cu felii subțiri subțiri de măr. De ce îi zice "chec invizibil?" - teoretic, la coacere, feliile subțiri de măr se pierd în aluat și nu se mai văd. Nu în cazul meu, și vă explic și de ce.

Basically am văzut ideea, am încercat și eu o rețetă un pic Anca-ificată (adică cu zahăr brun și caramel), dar era seară și nu mai aveam lumină să pozez rezultatul. Așa că am gustat un pic. Un pic eu, un pic Bogdan. Încă un pic eu. Încă un pic Bogdan. Și chiar nu stiu să vă spun ce s-a întâmplat, că dimineața următoare ne-am trezit amândoi foarte satisfăcuți, și cu zero chec în bucătărie. Sigur l-au furat pisicile.

Ok - Bogdane, hai că am făcut-o de data asta, avem rețeta asta super mișto și fară poze. Ce altă soluție posibilă în lumea asta mai aveam, ce puteau sufletele noastre păcătoase să facă, altceva decât să mai facem odată checul, de data asta în lumina neiertătoare a aparatului foto?

No, bun, mai facem odată. Situația a coincis cu faptul că am primit niște gutui foarte foarte bune de la mama, așa că am făcut checul cu gutui. Și, de dragul esteticii unui reel pe instagram, nu am tăiat gutuile cu mandolina, ci cu cuțitul meu vechi de la bunica. No, să arate bine și romantic. De asta se văd feliile chonky în chec, în loc să fie invizibil cum ar trebui. Voi faceți ce vă zic eu, nu ce am făcut eu, și o să fiți ok.

 

 

chec “invizibil” cu mere

Ingrediente

Chec

  • 4-5 mere (sau gutui), tăiate felii cât mai subțiri;

  • 140g făină;

  • o linguriță de scorțișoară

  • o linguriță de praf de copt;

  • un vârf de cuțit de sare;

  • 30g unt topit;

  • 120ml lapte;

  • 3 ouă;

  • 130g zahăr brun.

Caramel

  • 100g zahăr brun;

  • 80g smântână lichidă pentru frișcă;

  • 20g unt;

  • un vârf de cuțit de sare.

Instructiuni

Amestecăm făina, scorțișoara, sarea și praful de copt. Adaugăm treptat untul topit și laptele și amestecăm până totul e omogenizat.

Cu un tel, amestecăm ouăle și zahărul brun până când zahărul se dizolvă. Adăugăm amestecul de făină, unt și lapte și omogenizăm.

Ungem cu unt forma de chec. Pe rând, luăm fiecare felie de măr și o trecem prin aluat, apoi o așezăm în formă. Cu multă răbdare, facem asta cu fiecare felie, până când nu mai avem aluat și nici felii.

Punem prăjitura la copt în cuptorul preîncălzit la 190°C. O coacem aprox. 70 de minute, până când trece testul scobitorii (o scobitoare uscată introdusă în chec trebuie să iasă uscată). Scoatem checul din cuptor. îl lăsăm cam 10 minute la răcit, apoi îl scoatem din formă și îl lăsăm încă vreo oră să se răcească.

Pentru caramel: într-o oală încălzim frișca până când începe să fiarbă. În alta oală, ardem zahărul brun până se caramelizează, apoi adăugăm frișca fierbinte, amestecând încontinuu. Când amestecul e omogen, luăm oala de pe foc, adăugăm sarea și untul și amestecăm bine.

Turnăm caramelul cald peste checul rece. Opțional, decorăm cu fulgi de migdale.


 

Știu că pare complicat, dar vă spun că noi am făcut deja checul ăsta de două ori. Și cu siguranță o să urmeze și a treia. Vine weekendul, luați-vă timp pentru o activitate relaxantă, puneți ceva muzică și începeți să feliați merele. Restul e simplu.

Love,