Babka vegana, cu nuci pecan, in forma de stea

It’s beginning to look a lot like rețete delicioase, decadente și de Sărbători. Începem cu una de care sunt extraordinar de mândră. Am tot văzut pe interneturi forma asta de steluță, și voiam să încerc și eu; alternativ, am văzut undeva un cozonac vegan îngrozitor de urât. Sărăcuțul nu crescuse deloc, era crud, era o tragedie. Așa că m-am încăpățânat să inventez o rețetă complet vegană de cozonac, și să o fac în forma asta superbă, și să fie cel mai bun lucru din lume. Plină de mândrie vă anunț că mi-a ieșit.

Câteva observatii:

  • am salvat în highlights pe instagram procesul formării steluței, nu e deloc complicat;

  • puteți folosi orice alte nuci în loc de pecan; eu aveam în casă un pachețel nefolosit de nuci pecan și am decis să go with it. Nu regret, sunt absolut delicioase;

  • rețeta funcționează și cu băutură Alpro de soia, de migdale sau de ovăz, nu e obligatoriu să folosiți varianta cu vanilie. Dar vanilia îi dă un pic de extra aromă.

  • rețeta aceasta e un pic mai complexă și necesită niște tehnică și niște frământare. Nu e nimic imposibil, dar vă sfătuiesc să folosiți pe cât posibil un stand mixer, să citiți toată rețeta și să vă pregătiți toate ingredientele și blatul de bucătărie curat înainte să începeți.

 

 

babka vegana cu nuci pecan

Ingrediente

Aluat

  • 250g făină 000

  • 40g zahăr pudră

  • un praf de sare

  • o jumătate de pliculeț de drojdie uscată (3-4g)

  • 75g băutură Alpro cu aromă de vanilie

  • 120g iaurt Alpro de migdale

  • 25g unt vegan la temperatura camerei

Umplutură

  • 200g nuci pecan măcinate;

  • 100g băutură Alpro cu aromă de vanilie

  • 100g zahăr

  • 15g cacao

  • un praf de sare

  • (opțional, dar recomandat - 10-15g rom sau whiskey)

Sirop

  • 60g zahăr

  • 30g apă

  • 5g rom sau whiskey

Extra - pentru uns babka înainte să intre la cuptor

  • 15g băutură Alpro cu aromă de vanilie

  • 15g sirop de arțar

  • 7g ulei de cocos sau măsline

Instructiuni

În bolul stand mixer-ului amestecăm făina, sarea și zahărul pudră. Cântărim băutura Alpro cu vanilie, o încălzim câteva secunde la microunde (să fie dezmorțită, în niciun caz fierbinte) și dizolvăm în ea drojdia. Adăugăm amestecul, împreună cu iaurtul Alpro de migdale, în bolul mixerului și amestecăm la viteza cea mai mică, folosind cârligul pentru aluat. Când aluatul începe să arate ca o bilă elastică, adăugăm untul vegan și lăsăm aluatul să se frământe, pe viteză minimă, cam 10 minute. Știm că e gata atunci când aluatul începe să se dezlipească de pe fundul bolului și să se ridice pe cârlig.

Învelim aluatul în folie de plastic și îl punem la frigider timp de trei ore. Când ne mai aducem aminte de el, putem să îl tomponim un pic așa încât să se dezumfle.

Între timp, pregătim umplutura. Într-o oală fierbem laptele și zahărul. Separat amestecăm nucile pecan măcinate, cacaoa și sarea. Când laptele fierbe, adăugăm amestecul de nuci pecan-cacao-sare și amestecăm bine. Ținem pe foc până mai dă în clocot încă odată. Luăm de pe foc, adăugăm romul, amestecăm și lăsăm umplutura să se răcească.

După trei ore la frigider, aluatul e pregătit să își ia forma de steluță. Cântărim aluatul și îl împărțim în 4 bilute egale; cântărim umplutura rece și o împărțim în 3.

Întindem fiecare biluță de aluat într-un cerc subțire; adăugăm o treime din umplutură și o întindem peste cerc; continuăm cu a doua bucată de aluat, o întindem și pe ea într-un cerc și o adăugăm peste umplutura întinsă anterior. Continuăm tot așa, până finalizăm cu ultimul cerc de aluat. În continuare, tăiem radial cercul în 16, ca un ceas cu 16 ore. Rulăm fiecare șaisprăzecime și o unim cu vecina ei. Dacă sună complicat, nu e - vedeți în highlight-ul "Babka wreath" tot procesul.

Acoperim steluța superbă și o punem la frigider, de preferat pe o farfurie întinsă sau un fund de tavă rotundă. O lăsăm să dospească peste noapte la rece.

Ziua următoare, amestecăm băutura de soia, siropul de arțar și uleiul de măsline și pensulăm bine de tot steluța. Preîncălzim cuptorul la 175C și coacem babka circa 25-30 de minute, până e aurie și frumoasă.

Până când se coace, încălzim într-o oală mică zahărul și apa. Aducem siropul la fierbere, apoi îl luăm de pe foc și adăugăm romul.

După ce scoatem steluța de la cuptor, o lăsăm 5 minute, apoi o pensulăm generos cu sirop. Gata!


 

Am o provocare pentru voi - faceți minunăția asta și vedeți dacă ghicește cineva că e vegană. Eu pariez că nu va ghici nimeni. Aluatul e pufos, light și delicios, iar umplutura e absolut divină. Ca de obicei, dacă încercați rețeta, dați-mi un tag pe instagram - @ancacheregi, să mă inspir și eu din bunătățile pe care le faceți,

Să aveți un decembrie plin de bucurie,

Love,