Our Thailand Story

GOPR1334.jpg

Da, da, știu - ce ți-a luat atât, Anca?! Ați fost în Thailanda acum o lună. Oh well, Câteodată viața de student la arhitectură / fotograf de modă are ups and downs, și câteodată te lovește direct în față cu o tonă de chestii de făcut (examene, fashion week, campanii, poze de prelucrat, alte examene, proiecte, întâlniri). Așa ajung să termin articolul ăsta abia acum, deși promit că l-am început demult de tot.

Ideea e următoarea: am mers în Thailanda. Am stat două săptămâni. A fost prima noastră excursie alături de o agenție de turism - mai exact, Mandala Travel, reprezentată de Raluca Ciobanu, superwoman, traveler & organizator suprem de chestii faine. Practic, Raluca s-a ocupat de absolut tot: bilete de avion, cazări, ce e fain de văzut, cum ajungem de la aeroport la hotel, care curs de gătit e cel mai cool, unde să mâncăm bun, care companie oferă excursii cu barcă mai calumea.  Am fost un grup mic de oameni insoțiți de Raluca si colega ei, Elena, care ne-au fost ghizi, prietene și partenere perfecte de excursie. Comparând cu vacanța noastră din Bali de acum doi ani, grație organizării Ralucăi, am ajuns să facem o excursie mai ieftină, mai plină de aventuri și, overall, mai reușită. Dar să vă povestesc. 

Excursia noastră a început într-o dimineață rece de iarnă, un pic umedă, un pic "brrr, de ce mi-am luat iegarii ăștia, o să îngheț ieșind din taxi și intrând în aeroport". Din fericire, primul zbor a fost direct din Cluj - ceva incredibil de frumos, noi fiind obișnuiți ca primul și ultimul segment al fiecărei excursii să conțină un drum obositor până la Budapesta sau la București. Am zburat repede până la Istanbul, unde - grație organizării magnifice a Ralucăi (brace yourselves - o să o tot laud, binemeritat, în acest articol) - am petrecut câteva ore liniștite într-unul din business lounge-urile aeroportului. Și ca să nu pară că mă dau rich bitch în fața voastră aici pe blog, restul de timp în aeroportul din Istanbul l-am petrecut la duty free, dându-mă pe furiș pe față cu creme pe care nu o să mi le permit nici în 30 de ani. Deci....da.  

Următorul zbor - Istanbul-Bangkok - a durat aproximativ 9 ore, dar cu filme, muzică și un pic de somn a trecut destul de repede. Așa se face că am ajuns în Bangkok, vag obosiți dar foarte, foarte entuziasmați. Abia așteptam să simt căldura Thailandei, în schimb m-a întâmpinat.... aerul condiționat, dat probabil pe -5 grade Celsius, din aeroport. Doamne, cât pot să detest obiceiul ăsta al țărilor calde de a te tuna cu aer condiționat intens cum intri într-o clădire sau în metrou. 

Ok. Să trecem peste. Cu toată curiozitatea față de Bangkok, cred că tot grupul a adormit pe drumul de la aeroport la hotel. Dar nicio problemă - ne-am trezit odată ce am ajuns la super-terasa cu infinity pool cu vedere spre oraș a hotelului. Oh. My. God! După o baie în apa răcoritoare (și după ce am așteptat în apă 15 minute să se tragă niște chinezi să putem face și noi o poză) ne-am simțit super fresh și pregătiți să explorăm.  

S29_8607'.jpg

bangkok

Din plimbările noastre prin Bangkok, cel mai intens îmi amintesc contrastele: între căldura de afară și aerul rece din skytrain sau mall-uri (da, știu, stop bitching, dar am strănutat de 45657234 de ori așa că asta îmi dă dreptul să mă plâng de câte ori vreau eu), între zgârie norii și hotelurile de lux și căsuțele sărăcăcioase construite improvizat peste tot, între relaxarea plimbărilor noastre și traficul greu și obositor. Am vizitat, de exemplu, un mall absolut fabulos, cu arhitectură frumoasă, magazine super interesante, o librărie cât 10 cărturești numai cu cărți în engleză, condimente și fructe și food court cu tot felul de chestii incredibil de bune. Peste drum, am intrat într-un alt mall care semăna incredibil de bine cu piața de vechituri de la noi – aglomerație, haine peste haine, accesorii, chestii contrafăcute, tot ce nu ți-ai imaginat vreodată că ar putea avea nevoie cineva. Cred că genul ăsta de mall "autentic" e interesant pentru turiștii americani obișnuiți numai cu luxul mall-urilor lor, dar eu am fost de un pic prea multe ori în piețele noastre care vând alimente, haine, animale, accesorii și produse de machiaj contrafăcute ca să mă mai pot bucura de genul asta de experiență... 

S29_9348.jpg
S29_8670.jpg

Cel mai cool lucru din Bangkok - the street food. Dacă îți place mâncarea picantă sau îți place să experimentezi cu noi arome, Bangkok is the place to be. Pe fiecare străduță, câte un stand super improvizat emana mirosuri care mai de care, și promite să îți ofere the authentic thai cuisine. Chestii prăjite în litri de ulei, scorpioni pe băț (I'll pass), fructe curățate și feliate, spring rolls, fel de fel de minuni ne tentau la fiecare pas. Pentru mine, majoritatea mâncării din Thailanda e un pic prea picantă - don't get me wrong, îmi place picant, dar îmi place să simt și restul aromelor, nu doar să iau foc după fiecare înghițitură. Totuși, m-am bucurat din suflet de mango & sticky rice, supe de tot felul, curry-uri mild și spring rolls aromate. Ah, și am gustat în sfârșit din faimosul fruct durian, care mi s-a părut ok la gust, dar mirosul e mult prea rău ca să fac compromisul de a mânca. Un pic over hyped, în opinia mea. Sunt curioasă dacă sunt oameni care să mănânce durian on a daily basis și să le chiar placă, cu miros cu tot. 

S29_8707.jpg
Grupul nostru vesel, impreuna cu cei doi soferi de tuk-tuk care ne-au dus on a wild ride pe strazile Bangkok-ului

Grupul nostru vesel, impreuna cu cei doi soferi de tuk-tuk care ne-au dus on a wild ride pe strazile Bangkok-ului

Ceva mai puțin cool - aglomerația de turiști. Într-una din zile, am pornit super dimineața spre templul Wat Phra Kaew. Călăuziți tot de sfaturile bune ale Ralucai, am ajuns printre primii la templu...și era plin de turiști. Ceea ce a fost super ok, pentru că pe când am hotărât să plecăm, o oră și jumătate mai târziu, era PLIN PLIN PLIN de turiști. Morala poveștii - trezește-te devreme și vezi ce e de văzut înaintea celorlalți. Vizita la templu a fost totuși interesantă, în ciuda căldurii, a hoardelor de turiști și a chinezilor care, atunci când te văd făcând o poză undeva unde nu e nimeni, în loc să zică "ce cool", să aștepte să termini și să își facă și ei una, intră pur și simplu în poza ta. Arhitectura, în schimb, era complet diferită de tot ce am mai văzut vreodată, așa ca a meritat vizita. 

S29_9094.JPG
S29_9043.jpg
S29_8909.jpg

În ultima seară petrecută în Bangkok, după o tură de cumpărături de curry-uri și condimente pentru acasă, ne-am întâlnit cu grupul nostru la un super skybar, din care se vedea tot orașul. Oh, my! Ce seară perfectă, petrecută între prieteni, cu cocktail-uri și o panoramă superbă. Ce-i drept, ne-am pierdut puțin noțiunea timpului la shopping de condimente și era să ratăm apusul, dar după 20 de minute de alergat pe bulevarduri și străduțe, we made it and it was perfect. 

S29_9153.jpg
S29_9320 wide.jpg
S29_9224.jpg

Koh lanta

Deși am părăsit Bangkok cu sentimentul că am mai fi putut sta acolo măcar vreo două-trei luni, următoarea parte din excursie a fost, până la urmă, preferata mea. Pe Koh Lanta am petrecut câteva zile minunat de  liniștite, explorând insula pe un scuter, ținându-mă bine de Bogdan.

Prima surpriză plăcută a fost cazarea - din nou trebuie să le mulțumesc celor de la Mandala Travel pentru că au ales doar cazări impecabile. Am stat într-un fel de resort cu căsuțe, chiar pe malul mării. As in, de pe veranda căsuței vedeam marea. Dacă nu îți bate inima mai tare la gândul de "căsuță pe malul mării", îmi pare rău, but we really can't be friends. 

Primul lucru, odată ajunși la plajă (după ce nu am mai mers la mare din 2016) a fost să ne descălțam și să facem o plimbare lungă pe nisip. Soarele era aproape de apus și plaja era aproape goală, și vă spun din suflet că nu există sentiment mai bun decât să râzi și să vorbești cu omul tău, în timp ce te mângâie nisipul pe tălpi și știi că ești în pantaloni scurți și că acasă în Cluj sunt -5 grade. #sorrynotsorry

S29_9483.jpg

Căutând pe tripadvisor "things to do in Koh Lanta", ca să ne umplem momentele libere cu activități frumoase (nu prea suntem "stat la plajă" people), am descoperit adăpostul de animale Lanta Animal Welfare - care e #1 thing to do pe insula respectivă. Așa că, primul lucru dimineața următoare, am închiriat un scuter și am pornit spre adăpost, să mângâiem pisici și câini. Speram să putem lua un cățel la plimbare pe plajă, dar era deja destul de cald așa că am făcut doar un tur al adăpostului și am mângâiat toate pisicile. Partea frumoasă la centrul ăsta e că e foarte tourist-friendly, adică au tururi in engleză, animalele sunt foarte foarte bine îngrijite și, best thing, le poți adopta (!!!). Ei se ocupă de tot ce înseamnă paperwork și transport și carantina câinelui sau a pisicii alese. Mi se pare genial, și peste jumătate din animăluțele pe care le-am văzut erau deja adoptate și urmau să meargă la noua lor casă din UK, țările scandinave sau USA. Foarte drăguț loc. Ne-am umplut de energie pozitivă. 

S29_9378.jpg
S29_9664.jpg
S29_9625.jpg

Pe lângă timp liber, pe care l-am avut din plin ca să explorăm insula pe scuter, să găsim cele mai intime și picture-perfect plaje, fetele de la Mandala ne-au organizat și mini-trips. Am mers cu o barcă cu motor până la Bamboo Island și Maya Bay într-una din zile, și până la Koh Rok in altă zi. Cu această ocazie mi-am dat seama că am un rău intens de mare, care chiar m-a făcut să sufăr foarte tare în timpul acestor minunate ieșiri, dar chiar și așa am făcut snorkeling cu foarte foarte mult entuziasm. Eu înot de vreo 15 ani, dar nu am avut niciodată tub de respirat sub apă, așa că prima mea experiență în care eram cu capul sub apă dar totuși puteam respira a fost out of this world. La fel mi s-a părut și snorkeling-ul în Thailanda - ești afară, în lumea reală, minding your own business, intri sub apă și brusc parcă ești pe altă planetă - liniște, pești care nu se tem de tine (aproape că am atins câțiva), relief și plante total inaccesibile fără echipament. A fost ceva incredibil de frumos. Am înghițit o grămadă de apă de mare și era după o plimbare lungă cu barca în care mi se făcuse rău, dar tot am înotat de colo-colo ca un peștișor entuziasmat. 

S29_9910.jpg
GOPR1352.jpg
GOPR1334.jpg

În cadrul acestor ieșiri cu barca am vizitat și insule și plaje, după cum vă spuneam mai sus. Preferata mea a fost insula Koh Rok, pe care din câte am văzut nu există niciun fel de cazare, cu excepția câtorva corturi. Imaginați-vă cum trebuie să fie să rămâi doar cu grupul tău acolo, pe insulă, departe de civilizație și de alți oameni-totally going on my bucket list. Din păcate, așa cum noi am mers in locurile astea frumoase, au mai mers și mulți alți turiști, fiecare cu bărcile lor, așa că a fost un pic aglomerat, dar tot am găsit zone mai liniștite unde să ne relaxăm. 

Ce a fost cel mai și cel mai fain la excursiile astea mici a fost faptul că noi nu am avut niciun fel de bătaie de cap cu organizarea lor. Raluca s-a ocupat de absolut tot - booking, vorbit cu oamenii, aranjat de la cât și de unde să ne ia, să luăm prânzul pe insulă, absolut tot-tot-tot așa încât noi a trebuit doar să ieșim din cameră pe plajă la o anumită oră. Sunt sigură că dacă am fi mers singuri nu ne-am fi aranjat așa excursii, ci am fi rămas la stadiul de "hai să explorăm pe aici și să vedem ce e bun de mâncare" - cum am făcut, de altfel, in Bali. Încă o dată - mulțumesc, Raluca și Mandala Travel, pentru experiențe pe care chiar nu le-aș fi avut fără voi. 

S29_9873.jpg
GOPR1267.jpg

Adăpostul despre care v-am zis mai sus, Lanta Animal Welfare, organizează tot felul de chestii ca să crească profitul și numărul de donații - printre care, și cursul de gătit pe care sigur l-ați văzut pe insta stories. Practic, participând la cursul respectiv am ajutat adăpostul de animăluțe, ceea ce mi se pare absolut minunat, plus că a fost un curs super interesant și entertaining - pe plajă, cu cocktail-uri și vin, și cea mai simpatică profesoară thailandeză. Primul lucru pe care am învățat să-l facem a fost "Thailand in one bîte" - o frunză făcută con, în care am pus o alună, niște fulgi de cocos, puțin ardei iute, ghimbir și puțin sirop de zahăr. Împachetând frunza in jurul ingredientelor și mâncând totul dintr-o mușcătură, simțeai toate gusturile mâncării thailandeze. Yum! 

S29_9677.jpg

După această introducere ușoară și gustoasă, am trecut la chestii serioase. Am învățat să pregătim cel mai picant curry care a existat vreodată pe Pământ (cel puțin din punctul meu de vedere), niște spring rolls absolut minunate și o salată aromată & spicy, și după tot efortul ne-am așezat la masă toți, ca o familie mare și internațională, și am mâncat ce am gătit. Vă pot spune cu siguranță că spring rolls așa bune ca cele făcute sub îndrumarea profesoarei noastre nu am gustat în viața mea. Cu stomacul satisfăcut total și un pahar de vin alături am continuat cursul și am pregătit o supă Tom Yum și un curry mild, cu lapte de cocos. După ce le-am terminat, din nou ne-am așezat să mâncăm, și era atât de bun totul încât aș fi stat oricât numai să termin tot tot tot din farfurie. Overall, una din experiențele mele preferate din Thailanda - ne-am distrat, am învățat ceva nou și am mâncat cantități industriale de mâncare. Practic a fost definiția unei zile perfecte. 

Aonang

Dacă de Bangkok m-am despărțit cu greu, când am plecat din Koh Lanta eram de-a dreptul amărâtă. Dar mi-a trecut repede orice tristețe când am ajuns la super-hotelul din Aonang pe care ni-l pregătiseră fetele de la Mandala. Oh, my! Piscină cu apa cea mai cristalină, camere spațioase și luminoase și mic dejun cu toate bunătățile pe care ți le-ai putea dori. Super frumos. 

S29_0018.jpg

În prima zi din Aonang, Raluca direct ne-a pregătit o excursie. De data aceasta am luat o barcă mai mică, numită longtail boat - bărcile care se văd în absolut toate pozele din Thailanda - până la plaja Railay. Cu această ocazie, am descoperit cu bucurie că nu mi-e chiar atât de rău pe longtail boat cum mi-a fost pe barca mai mare, cu motor, a zilelor anterioare. Am scăpat ușor și am ajuns destul de repede pe o plajă superbă. Apa cristalină ne chema să o încercăm, și înotând am descoperit o zonă un pic mai stâncoasă, pe care după ce am explorat-o puțin am descoperit o peșteră mică. 

GOPR1773.jpg
GOPR1621.jpg
GOPR1664.jpg

De aici, ne-am reunit cu grupul și am explorat împrejurimile. Zona e absolut superbă și spectaculoasă, cu stânci abrupte înconjurate de apa mării, maimuțe care te privesc obraznice din copaci și monitor lizards plimbându-se semețe printre turiști. 

S29_0203.jpg
S29_0171.jpg

Ne-am întors din excursie la timp ca să mai privim un apus minunat de frumos. Deja ne-am răsfățat cu atâtea apusuri, și nu o să vă pierd timpul descriind ca într-o compunere culorile și senzațiile, vă spun doar că am avut momente de liniște completă, în care nu mă gândeam la nimic, doar priveam ce se întâmplă în fața ochilor mei și mă bucuram de spectacol. #holidaygoals

 

S29_0436.jpg
S29_0491.jpg

Ultima zi întreagă din Thailanda am petrecut-o într-una din cele mai frumoase excursii organizate de Raluca. Dimineața am fost preluați de la hotel și duși la o plajă mai îndepărtată, de unde ne-am urcat în caiace câte doi și am vâslit, împreună cu ghidul nostru, prin mare, chei cu stânci abrupte, păduri de mangrove și plaje sălbatice cu maimuțe. Dincolo de efortul de a vâsli - de care s-a ocupat mai mult Bogdan decât mine - a fost de departe cea mai spectaculoasă experiență din Thailanda. Pozele nu sunt suficient de sugestive, a fost mult mai frumos decât am reușit să surprindem în fotografii. Again - grație organizării minunate marca Mandala Travel, grupul nostru micuț a fost primul care a intrat în canion de dimineață, așa încât am putut să ne bucurăm singuri de toată splendoarea. La întoarcere, pe când noi eram deja sătui de atâta frumusețe, ne-am întâlnit cu mai multe grupuri mari de turiști care se înghesuiau cu caiacele unii în alții, chestie care sigur le-a cam stricat experiența. A fost o excursie minunată. La fiecare pas simțeam nevoia să fotografiez, până la un moment dat m-am liniștit și I just enjoyed it. 

După-amiaza, după o tură intensă de vâslit (Bogdan) și o plimbare relaxantă prin natură (eu) am hotărât să ne răsfățam puțin și am mers la primul nostru masaj în Thailanda, la cel mai bun salon de masaj din Aonang (conform TripAdvisor). Pentru o sumă rușinos de mică de bani, doamnele de acolo ne-au masat, scrub-uit, dat cu ulei de cocos parfumat, așa încât am ieșit de acolo mai relaxați decât am fost vreodată. Doamne. Și când stau să îmi amintesc cât a fost de bine (și cât de bine mirosea uleiul de cocos) parcă mi se detensionează spatele. Dacă ar fi să mergeți în Thailanda și să faceți un singur lucru -  do that. Get a massage. Just do it. 

Excursia noastră în Thailanda s-a încheiat cu încă un masaj și un scrub minunat de dimineață, urmate de un drum spre aeroport, un zbor spre Bangkok, un drum dintr-un aeroport în altul, un zbor spre Istanbul și un zbor spre Cluj. În mod normal, pe mine mă obosesc tare rău transferurile și stresul din aeroport, dar având-o alături pe Raluca - regina organizării, am putut să mă relaxez cu totul și am ajuns dimineața în Cluj complet odihnită și cu dor mult de Helga. 

Bun. Dacă ai ajuns până aici, fie ai scrollat rapid printre poze (no judging), fie chiar vrei să mergi în Thailanda. Caz în care, dă-mi voie să te anunț că Mandala Travel va mai organiza astfel de superexcursii și în viitor, atât în Thailanda cât și în alte locuri frumoase (inclusiv o tură în Thailanda de revelion, cât de frumos trebuie să fie). Pentru informații despre următoarele excursii, te invit cu drag să urmărești Mandala Travel pe instagram și facebook - sau chiar să îi scrii Ralucăi "hei, tu, regină minunată a organizării și a călătoriilor perfecte, vreau să merg undeva frumos, spune-mi tot ce trebuie să știu.". 
  
 În concluzie, ați văzut deja că a fost super în Thailanda. Recomand o astfel de excursie cu toată căldura, fie că e cu Mandala Travel, pe cont propriu, la resorturi de lux sau că dormiți în cort. Totuși, țin să le mulțumesc celor de la Mandala pentru că: 

1. Cu ei, excursia a ieșit cam de două ori mai ieftină decât ar fi ieșit fără ei (compar aici cu excursia noastră in Bali);

2. Am făcut mult mai multe activități și excursii decât am fi făcut pe cont propriu (sunt o leneșă);

3. Am stat în 3 locuri în loc să fi stat într-un singur resort - again, ceva ce probabil mi-ar fi fost cam greu să organizez;

4. Am știut că tot ce am văzut a fost tried & tested de Raluca de mai multe ori. Nu ne-am pierdut timpul cu tourist traps sau chestii plictisitoare. Nici nu am pierdut timp căutând eu locuri de văzut și de făcut, și cu siguranță că nu le-aș fi gasit pe astea așa de faine;

5. Deși am mers in grup, am avut timp să facem ce am vrut noi și să fim împreună doar eu și Bogdan fix cât am vrut;

6. Cel mai important: am fost complet relaxați pe tot parcursul excursiei. Nu a fost problema noastră să rezolvăm transfer de la aeroport, să negociem excursiile cu barca, să vorbim englezo-thailandeză cu cei care ne-au luat de la hotel să ne ducă la caiac. Având în vedere că până acum ne-am organizat singuri absolut fiecare excursie și am îndurat mereu stresul aferent, a fost ceva priceless să trebuiască doar să fim la recepție la ora 8 și de acolo să aibă altcineva grijă de noi. 

În afară de toate cele 6 puncte de mai sus, trebuie să menționez și că Raluca e just my kind of traveler, care în loc să ne ducă să călărim elefanți sau alte chestii turistice negative, ne-a dus în aventuri interesante, locuri cu mâncare autentică și, overall, a organizat ceea ce pentru mine a fost excursia perfectă. 

Sper că v-am inspirat să explorați Thailanda dincolo de curtea resortului sau de plaja de lângă cazare. În sfârșit pare că se încălzește puțin afară aici în Cluj, așa că sper să urmeze câteva articole despre chestii frumoase de făcut și pe la noi prin țara. 

Love,

download.png