A tour of our apartment

NK4_1357.jpg

Daaaa, știu că amân postarea asta încă din vară. Nu știu sigur de ce mi-a luat atât să o fac - pe de-o parte întotdeauna există factorul numit "lene", pe de altă parte am și vrut să mai amenajăm câteva coltisoare din casă înainte să o pun pe blog. Să vă zic de ce.

Când eu și Bogdan ne-am mutat în apartamentul ăsta drăguț, nu prea aveam nimic. Adică aveam așa: parchet și o saltea în dormitor, șapa goală în restul casei, wc-ul și o țeavă de cauciuc care ieșea dintr-un perete în baie, pe unde curgea apa într-o găleată, Yep. Am o poză făcută cu foarte puțin timp înainte să ne mutăm, când am mers împreună cu Bogdan pe acolo și am dat jos, noi singuri, tavanul din gips-carton din camera mare, care era puțin cam jos și apăsător. E un unghi similar cu poza de mai sus - noi doi stăm în living, chiar între măsuța actuală de cafea și mesteceni.  

10472804_10152234005658412_1463447499088669552_o.jpg

De la poza asta, timeline-ul a fost așa: am demontat împreună tavanul (dacă vă pot da un sfat, e "Nu dați jos tavanul singuri" sau chiar "Nu vă lăsați niciodată atinși de vată minerală" - damn, am avut mâncărimi de la ea vreo două săptămâni), am zugrăvit, am pus parchet în dormitor și hop! ne-am mutat. Și să nu credeți că mă plâng - primele luni cât am locuit împreună, deși nu aveam bucătărie, duș, pat, anything, au fost unele din cele mai frumoase din viața mea. 

Bun. Treptat, am adăugat chestii în casă. Prima investiție mare a fost podeaua - casa având încălzire în pardoseală, am optat pentru gresie (pentru că transmite mai bine căldura), dar una în formă de parchet pentru că eu, una, îmi doream destul de tare parchet. Știu că gresia în formă de parchet nu e cel mai arhitectural lucru din lume, și când o să locuim într-un pod al unei clădiri istorice promit să ne revanșăm pentru asta cu niște podele adevărate, din lemn masiv. Meanwhile, avem gresioparchet în camera mare și în baie și microbeton (făcut de băieții simpatici de la Betonia) în birou. 

Dacă îmi aduc bine aminte, cam în stadiul asta de "podele și pereți zugrăviți" eram când am petrecut primul Crăciun în casă. Tot una din primele investiții a fost blatul de lemn, pus pe 3 comode de la Ikea, ca să avem unde lucra, din moment ce amândoi cam lucram de acasă și eu eram studentă în anul 2 la Arhitectură - deci am nevoie de mult spațiu ca să mă desfășor creativ (sau să fac machete infinit de mari și de messy). 

Vă povestesc toate chestiile astea pentru că sper să priviți apartamentul ca pe un work in progress, în loc de o chestie finală. În fiecare lună de când locuim aici, ne-am evaluat nevoile, am investit ce și cât am putut ca să facem locul ăsta să ni se potrivească - și încă nu suntem gata. Pe lângă că am câteva idei clare pe care încă aștept să le aplic (despre care vă povestesc mai la final), tot timpul găsim ceva chestie mică (sau mare) de făcut și de schimbat în apartament. Să vă arăt pe rând: 

Bucataria

S29_9890.jpg

Bucătăria e locul unde fac cafeaua pe la ora 7, când Bogdan e încă în pat și Helga se pisicește de mine ca să îi dau atenția de dimineață. E locul în care îl încurc pe Bogdan atunci când vrea să gătească și unde Helga bea apă direct de la robinet (sper că ați văzut-o pe insta stories). Am ales să o facem în tonuri destul de neutre pentru că am vrut ca accentele să fie date de alte chestii, nu de ușile de la mobilă.

Vă povestesc un pic și de unde am luat chestiile. Avem așa: mobila făcută la comandă (am fi optat pentru o bucătărie Ikea dar forma peretelui e mai neregulată și a fost nevoie de ceva custom), scaunele de bar sunt de pe bonami.ro (un site pe care îl recomand din tot sufletul - more about that later), luminile de la lux line

zona de luat masa

Inițial, ne-am gândit că scaunele de bar ne vor fi de ajuns și că nu avem nevoie chiar de o masă. La care să luăm masa. Dar într-o iarnă am ținut înăuntru masa și scaunele de pe balcon și ne-am dat seama că le chiar foloseam zilnic, așa că am decis să ne luăm totuși o masă mai de doamne-ajută.

6.jpg
S29_9920.jpg

Masa, covorul și blănițele sunt de la Ikea, iar scaunele de pe ioooi.ro - un alt site preferat de-al meu. Vă povestesc la sfârșitul articolului ce și cum cumpărăm.

zona de living

 ...sau cum s-o numi ea. Aici chiar că vorbim despre work in progress - momentan avem o canapea super veche de la Ikea (căreia i-am cam pus gând rău), înconjurată de ceva chestii ca să o facem cât de cât mai appealing. În niciun caz nu e aceasta formă finală a zonei, dar fie: 

NK4_1230'.jpg
NK4_1661'.jpg

Aici avem așa - canapeaua noastră veche de la Ikea (care nu e cea mai oribilă, dar se poate mai bine), pernuțe de la Jysk, lampă șmecheră de pe ioooi.ro, măsuță de cafea de la Urban Woods

(și da - sunt conștientă că port cel mai șifonat tricou din istoria lumii. Îmi pare rău. Eu și călcatul avem o relație destul de distantă). 

Coltul de citit

NK7_4855''.jpg
S29_9793.jpg
NK4_1373.jpg

Ăsta e locul meu preferat din casă. Mă simt pur și simplu bine aici. E zona mea de good karma.  

Povestea mestecenilor e următoarea - într-o zi, am mers cu Bogdan prin Făget, unde am găsit mai mulți mesteceni doborâți de o furtună și uscați parțial. Am decis să îi luăm acasă, am tăiat ce era de tăiat și i-am montat cu ajutorul unor șuruburi în partea de sus. Inițial erau înalți fix cât între podea și grindă, dar între timp s-au mai uscat și contractat, așa că acum atârnă câțiva milimetri deasupra podelei - dar nu prea vezi decât dacă știi. 

Scaunul alb - Ikea, cel din metal - ioooi.ro, coșulețul cu flori uscate e și el de la Ikea (și florile au rămas acolo în urma unui shooting de prin august, pur și simplu îmi plac prea mult ca să le arunc). 

2'.jpg

Tot aici avem o altă zonă de fericire - rafturile cu plante, pe care ni le-am făcut singuri. Bogdan tot înlocuiește câte un busuioc care se usucă cu câte o plantă falsă de la Ikea; eu aș tot înlocui plantele false cu busuioc și pătrunjel. The struggle is real-dar la sfârșitul zilei, Bogdan e cel care udă florile, nu eu-prin urmare, cuvântul lui are ceva mai multă greutate aici. Still - îmi plac maxim rafturile cu plante. 

Cam asta a fost camera mare. Moving on, trecem repede în revistă ceva mai puțin important: 

Baia

S29_9953.jpg

Nu că nu îmi place, pentru că îmi place foarte mult să fac baie la orice oră, dar e doar o baie albă. Singurul lucru care o mai deșteaptă cât de cât e ghiveciul ăsta super drăguț pe care l-am găsit pe bonami.ro și sticlele de la un depozit de mobilier second hand pe care mi le-a umplut soră-mea cu verdeață rămasă de la nunțile ei. În afară de asta, avem o chiuvetă super basic de la Ikea și...cam atât. 

S29_0033.jpg

Don't get me wrong - îmi place baia așa minimalistă și luminoasă. Dar sunt convinsă că există soluții de băi mult mai interesante și exciting decât ce avem noi aici.

Biroul

1.jpg
NK4_1203.jpg

Aici petrecem cel mai mult timp. Când nu sunt la studio sau la școală, șansele sunt că mă veți găsi la birou, prelucrând poze, cu o pătură și o cană de cafea. Și cu Helga pe undeva pe aproape, poate chiar culcată pe mâna mea. Altfel nu se poate. 

Poza asta e din iunie 2016 - de atunci mi s-a aglomerat notabil spatiul de lucru, dar esentialul e cam acelasi.

Poza asta e din iunie 2016 - de atunci mi s-a aglomerat notabil spatiul de lucru, dar esentialul e cam acelasi.

5.jpg
NK4_1131.jpg
NK4_1564.jpg

Și aici e pretty much work in progress. Ce e notabil și îmi place maxim e comoda de pe bonami.ro - am căutat multă vreme o comodă perfectă, și îmi aduce și acum destul de multă bucurie. Deasupra ei avem o hartă veche a Islandei pe care ne-am luat-o când am fost pe acolo vara trecută; tabloul de lângă e desenat de Bogdan, iar candelabrul cu creangă ni l-am făcut noi - again, cu o creangă adusă cu smartul meu din făget (aia da zi), vopsită în alb și combinată cu becuri de la lux line

Dar să ieșim un pic afară, zic. 

balconul

Din toată povestea cu casa, balcoanele sunt cele mai iubite dar cele mai ignorate, în același timp. Nu am făcut aproape nimic din ce mi-am propus cu ele, dar nu există dimineață din mai până în octombrie pe care să nu o petrecem la cafea acolo. Încă balconul de cafea arată cum arată - cel dinspre răsărit - dar cel dinspre apus e, deocamdată, locul unde punem hainele la uscat și depozităm diverse prostii, deci deocamdată nu va face parte din acest articol. Sper ca în primăvară să vă dau un update reușit cu balconul de la apus (cel de lângă bucătărie). 

S29_9735.jpg

Suntem aproape gata cu turul casei. Bear with me încă puțin, pentru că urmează...

Dormitorul

NK4_1099'''.jpg

Aici adorm în fiecare seară în primele secunde ale unei emisiuni de pe youtube, salivând puțin pe umărul lui Bogdan, cu Helga încâlcită în părul meu, pisicindu-mă cu lăbuțele (cat owners will know what I mean). Best thing ever. Tot aici mă trezesc la primele semne de lumină, pentru că soarele răsare și mă luminează fix în ochi. Dar nu mă plâng - I'm totally a morning person.

S29_0105.jpg

Scara pe care o folosesc momentan pe post de noptieră e de la bonami.ro; coșul de pe ea (unde stau încărcătoarele de telefon și tableta, cărțile pe care le citesc seara și cablurile inestetice) e de la Jysk, veioza și becurile-norișori din tavan de la Ikea. 

Tot aici mă machiez în fiecare dimineață. Am ținut morțiș să am o măsuță de machiaj unde să mă ocup de toate chestiile mele girly - pentru că nu e corect să ocup baia ca să pot cânta în oglindă în timp ce îmi blenduiesc fondul de ten. 

S29_9771.jpg

Aici avem așa: scăunel pufos adorabil de pe ioooi.ro, masa făcută la comandă, becurile de lângă oglindă de la Ikea, cutiile din sticlă de la Zara Home. 

Ultimul și probabil cel mai plictisitor capitol: dressingul meu. Am destul de puține haine (pentru cineva care lucrează în modă), pentru că 1) nu îmi place deloc aglomerația în dulap, 2) mi-am dat seama că port de fapt foarte puține haine din câte am, deci m-am descotorosit de restul și 3) cred în quality over quantity. Dar, după cum puteți vedea, nu duc deloc lipsă de haine negre - pentru câte o nebunie neagră voi avea întotdeauna un loc special în dressing (și în inimă).

S29_9784.jpg

Buuun. Cam atât cu casa. Trebuie să vă spun că majoritatea pozelor reușite din acest articol - cele cu noi, în special - au fost făcute de Alex Vaidean, fotografa minunată care ne va fotografia și nunta. Alex a avut o răbdare ieșită din comun ca să mă facă să fiu confortabilă în timp ce ne fotografia prin casă (pe cât de mult îmi place să fac poze, pe atât de tare îmi displace de obicei să fiu în fața camerei. Dar Alex m-a făcut să mă simt bine - she's a true pro). Girl, îți mulțumesc mult de tot și abia aștept să ne revedem! 

Și acum, câteva cuvinte despre de unde ne luăm lucruri și mobilă prin casă. Principalul magazin de unde luăm basics e Ikea - un H&M al mobilei. Șansele să găsești ceva cu adevărat spectaculos sunt mici, cam toată lumea are obiectele pe care le ai și tu, dar te poți întotdeauna baza că designul e ok și prețul accesibil. I love Ikea. Plus că livrează în Cluj la prețuri chiar ok.

Dincolo de asta, o mare parte din mobila noastră e luată de pe bonami.ro. Cei de la bonami nu au tot timpul aceleași produse, ci le schimbă săptămânal - the trick that I use e că m-am abonat la newsletterul lor, și de fiecare dată când au obiecte noi pe site, sunt prima care află. Multe obiecte din casă le avem pur și simplu pentru că am văzut pe site ceva ce mi-a plăcut (and only God knows, dacă aș avea fonduri nelimitate pe bonami aș fi cel mai fericit om) - dar am și căutat, punctual, chestii pe care știam că nu le găsesc altundeva (cum ar fi comoda de la birou). Deci bonami=love

Un alt site pe care vi l-am menționat mai sus e ioooi.ro. Cei de la Ioooi (how cute is the name?!) au în stoc ceva mai puține produse, dar care sunt mult mai constante. Ce vă sfătuiesc din suflet să vă luați de la ei - scaune și corpuri de iluminat. Evident că merită aruncat un ochi la toate categoriile, dar cu scaune&becuri de la ioooi nu poți să dai greș. 

În rest - vă sfătuiesc cu drag să căutați prin târgurile de vechituri obiecte frumoase și să încercați să faceți cât mai multe chestii cu mâna voastră - nimeni nu o să aibă aceleași lucruri ca voi, plus că orice faci cu mâinile tale are o valoare emoțională mult mai mare.  

Am să vă mai arăt ce mai facem prin casă pe măsură ce...facem. Meanwhile, vreau să vă aud părerea. E prea gol? Prea alb? Fix ce trebuie? Aveți locuri faine de unde se poate cumpăra mobilă la prețuri ok? Știe cineva unde pot găsi o bancă veche din lemn? (la întrebarea asta CHIAR mi-aș dori un răspuns). 
  
 Sper că v-am inspirat măcar un pic azi. 

Love,

download.png

P.S. Cu ocazia asta aș vrea să îți mulțumesc și ție, Bogdan, care sper că ai citit până aici (dacă nu ai citit, I will know), pentru că îmi tolerezi & încurajezi toate filmele pe care mi le dau. E o cale lungă de la "aș vrea să atârnam o creangă de tavan și să o umplem cu becuri" până la a chiar avea o creangă cu becuri în tavan, cale care nu ar putea fi parcursă fără ingineria și ideile tale ingenioase, love.