Cum ne organizam excursiile până acum - și ce vom încerca anul acesta

AA9A9212'.jpg

De departe cele mai de succes articole de pe blog sunt cele despre excursiile în care mergem. De multe ori îmi scrieți să mă întrebați cum facem să mergem în locuri frumoase cu buget totuși normal, așa că am hotărât că e momentul să răspund, mai pe lung. Also, am descoperit un concept nou (cel puțin pentru mine) de călătorit în locuri exotice la prețuri mult mai bune chiar și decât ce am făcut noi până acum, deci citiți până la capăt - la finalul articolului vă prezint o super chestie.

primele planuri + bilet de avion

Primul lucru pe care îl facem, atunci când ne apucă dorul de ducă (numit și "Wanderlust" pe plaiurile mai fancy ale instagramului), e să evaluăm situația și ce avem la dispoziție. Imaginați-vă un quiz din revista cool girl de acum 15 ani, care la final se încheie cu tipul de vacanță și destinația perfectă: 

- Suntem ultra obosiți? Avem nevoie să ne destindem și să ne relaxăm? Sau vrem o aventură și ne asumăm că e posibil să ne întoarcem mai obosiți decât am plecat? 

- Putem planifica din timp treaba asta? Cu 6 luni înainte? Cu un an înainte? Sau e doar o ieșire de weekend? 

- Vrem ceva exotic? Vrem ceva în Europa? Cât suntem dispuși să călătorim ca să ajungem la destinație? 

Să zicem că răspunsul ar fi ceva de genul: vrem să mergem la iarnă într-un loc cald, o planificăm cu 3-4 luni înainte și suntem dispuși să călătorim oricât ca să ajungem într-un loc frumos.  

Bun. Now what? 

Keep an open mind. Vezi ce oferte fac mai multe companii aeriene. Noi de obicei intrăm pe site la Turkish Airlines, Emirates și Qatar cam odată pe săptămână. Vezi ce e disponibil. Există mai multe site-uri care cercetează toate ofertele (vola.ro, momondo.ro), și mai există și aplicația Hopper - care îți arată când e cel mai ieftin să zbori spre o anumită destinație. 

Când găsești o ofertă care îți convine (în principiu, un bilet de avion din Cluj/București până într-o țară din Asia ar trebui să fie sub 900 de euro / persoană ca să fie a good deal), dă un google search rapid și vezi ce e de vizitat în zona respectivă - respectă ce ți-ai propus mai devreme? Te poți relaxa? Ai ce vedea? Ce modalități de transport ai? Și, dacă totul pare ok, cumpără biletul rapid! Ofertele bune sunt vânate de mulți oameni, pe principiul primul venit, primul servit. So be quick about it. 

download.jpg

cazare & inspiratie

Ok. Ai biletul de avion, te poți relaxa un pic. Deschide pinterest și fă-ți un board cu poze din locul respectiv. Pentru mine, ăsta e cel mai relaxant și inspiring lucru pe care îl pot face. Te ajută să intri în mood-ul locului, descoperi chestii faine de văzut și, overall, îți dă un chef de călătorit incredibil. Vă invit să vedeți board-urile mele pentru Provence, Bali și Islanda - sper din suflet să vă inspire. 
  
 Următorul lucru care trebuie rezolvat cât mai din timp e cazarea. Noi am uitat aproape cu totul de booking.com, în detrimentul AirBnb.com. Pentru cine nu știe, pe AirBnB poți alege să stai în apartamentele unor localnici sau chiar să împarți o casă sau un apartament cu cineva. Ai șanse să găsești cazări superbe, la prețuri de cele mai multe ori ok, plus că experiența e mult mai personală și mai locală decât o cameră boring de hotel. Noi am stat în AirBnB-uri drăguțe în aproape toate destinațiile în care am mers până acum, în afară de Islanda. Aici, prețurile cazărilor sunt atât de mari încât am mers pe varianta închirierii unui camper van, care chiar a fost o idee foarte bună. Așa că, my next point e - fii open minded! Caută alternative care se potrivesc bugetului tău. În Islanda, foarte mulți oameni făceau autostopul, cu un rucsac și cortul în spate. Practic, nu îi costa decât avionul dus-întors și mâncarea. Also, există alternativa couchsurfing-ului - o comunitate online unde poți găzdui oameni în casa ta și poți fi, la rândul tău, găzduit aproape oriunde în lume. Gratuit. Nu am făcut asta până acum, dar dacă simți că se potrivește stilului tău de a călători, why not

AA9A7209'.jpg

Restul întrebărilor pe care trebuie să ți le pui sunt ceva mai plăcute: cum mă voi deplasa de colo-colo? Am nevoie de o mașină? Scuter? Transport în comun? Ce e de văzut? Ce vom mânca? Take your time și documentează-te bine. Citește din mai multe surse. Vezi ce sfaturi îți dau oamenii care au mai fost. Odată ajuns, vezi ce sfaturi îți dau localnicii. Noi, de exemplu, am ajuns în Bali după o perioadă destul de obositoare și stresantă în care nu am avut timp să ne chiar documentăm cum trebuia. Din cauza asta, nu am reușit să vedem chiar tot ce ne-am propus - dar măcar am mâncat bine și ne-am relaxat, deci all in all, a fost ok. Dar partea asta cu documentatul și cititul despre chestii poate fi un pic complicată și trebuie să ai în vedere că vor fi zile în care nu va merge totul perfect. Înarmează-te cu răbdare și rezolvă orice lucru neprevăzut cu un zâmbet. 

Aici intervine Raluca Ciobanu, pe care am cunoscut-o recent. Să vă povestesc.

Raluca e una din persoanele alea super-inspiring care crezi că există doar în filme. Inițial ieșisem la o cafea să discutăm despre cum am putea pune bazele unei colaborări, dar am ajuns să stăm peste trei ore la povești, eu mesmerizată cu totul de aventurile prin lume ale Ralucăi. E genul de persoană care nu doar visează să călătorească, ci a și făcut-o cu fiecare ocazie pe care a avut-o, de câteva ori singură. SINGURĂ! În țări exotice și străine! Are niște povești mega interesante, o personalitate charming și o energie bună care m-au cucerit. Raluca - știu ca citesti asta - I really wanna be your friend.

După ce a călătorit prin lume în lung și-n lat, Raluca a pus, împreună cu o fellow traveler, bazele agenției de turism Mandala Travel. Confession time: până la discuția de 3 ore menționată puțin mai sus, eu trăiam ferm convinsă că agențiile de turism sunt ceva la care apelează fie oamenii bătrâni care merg în Bulgaria la all inclusive, fie oamenii mai... well, there is no nice way to put this - lipsiți de imaginație. Credeam ca agențiile de turism sunt echivalentul restaurantelor tourist-traps pe care încercăm să le evităm în orice excursie - scumpe și degeaba. I-am spus asta Ralucăi (v-am mai menționat vreodată proverbiala mea lipsă de tact?), și ea mi-a... dat dreptate, oarecum (hihi), dar mi-a explicat și de ce Mandala Travel e o altfel de agenție: ei abordează călătoritul prin perspectiva experienței lor de world travelers și consideră că fiecare călător e diferit. Organizează tururi în locurile pe care le-au văzut personal, ca să poată recomanda locuri și experiențe testate pe pielea lor. Plus că, fiind în contact cu linii aeriene și hoteluri, întotdeauna vor găsi way better deals decât putem găsi eu sau tu. Practic, ai pe cineva care nu doar că face pentru tine toată partea de planning & organizing, dar o face și la un preț mai bun, pe chestii testate.

Și acum să vă zic partea cea mai faină: următorul proiect Mandala travel e o excursie în ianuarie-februarie în Thailanda (care, apparently, e destinația preferată a Ralucăi), care mi se pare atât de tare încât am decis să mergem și eu, și Bogdan.

up next: 13 zile in thailanda, unde va invitam sa ne insotiti

Vă spun sincer, primul lucru care m-a atras (ok, al doilea, după "Thailanda") a fost prețul incredibil al acestei excursii. O să vă povestesc imediat ce include, dar vă zic de pe acum: 1490 de euro de persoană, 11 zile în Thailanda! 11! Ideea e că vom face o excursie împreună cu Raluca - ea va fi însoțitorul nostru, a mai fost acolo de vreo patru ori - într-un grup foarte restrâns. Vom fi maxim 14 persoane (dintre care eu, Bogdan, Raluca și încă o mână de oameni deja s-au înscris, deci mai sunt doar 6-7 locuri) și vom vizita minunata Thailanda în lung și-n lat din 29 ianuarie până în 10 februarie. Sinceră să fiu, mă simt atât de entuziasmată în timp ce scriu articolul ăsta, cu gândul la toate experiențele pe care le vom avea, la oamenii alături de care vom călători (poate chiar dintre cititorii mei, dacă vă tentează Thailanda și un deal extrem de bun) și la locurile minunate în care vom ajunge. A, și încă ceva - în mijlocul iernii, vom petrece 11 zile la căldură! That's basically cheating at life. 

Puteți afla toate detaliile despre acest tur aici, dar de dragul conversației (și din plăcerea de a mai revedea încă odată planurile - abia așteptat-ul e half the fun) vă sintetizez aici câteva chestii: 

- excursia e organizată de Mandala Travel, va avea loc între 29 ianuarie și 10 februarie, vom fi maxim 14 oameni, însoțiți de Raluca cea cool&inspiring&fun; 

- mai sunt doar 6-7 locuri, deci dacă v-ați dorit vreodată așa ceva, now's the time to do it;

- costă 1490 de euro / persoană - pentru early birds - dacă vă înscrieți până în 15 noiembrie. După 15 noiembrie, prețul va fi de 1590 euro/persoană;

- tariful include, printre altele: zbor Cluj-Napoca-Bangkok-Cluj-Napoca, zbor Bangkok-Krabi și retur, 10 nopți de cazare la hoteluri de 3 și 4 stele, mic dejun în fiecare zi, un curs de gătit thailandez, o excursie privată de o zi la Phi Phi Islands cu prânz inclus și multe alte chestii; vă invit să consultați broșura pentru toate detaliile. 

- fiecare zi de excursie e planificată din propria experiență a Ralucai în Thailanda, daaar avem și zile libere. Asta mi se pare genial, pentru că așa acomodează atât oamenii care vor să fie însoțiți tot timpul și să li se spună unde să meargă (ain't absolutely nothing wrong with that), cât și oamenii curioși - cum e Bogdan - să intre într-o curte interesantă, să descopere pe cont propriu o cafenea drăguță sau să exploreze singuri aglomerația unei piețe. Again, vă invit să citiți broșura, unde puteți anticipa cu bucurie citind programul de zeci de ori (sau numai eu fac asta?). 

Aici sunt câteva poze pe care mi le-a trimis Raluca, din excursiile ei în Thailanda de până acum - în cazul în care nu eram extra-entuziasmată deja. 

Bun. Sper că v-am convins fie 1) să veniți cu noi în Thailanda, în cazul în care sunteți oameni foarte foarte faini și veți fi niște super parteneri de călătorit - aveți ocazia unică să aflați dacă EU sunt sau nu un super-partener de călătorit (Bogdan nu poate spune nimic negativ despre viitoarea lui soție), și - al doilea lucru, ca importanță - să descoperiți un loc minunat, în cadrul unui tur organizat de o super-tipă;

și 2) să călătoriți cât mai mult, la modul general. Vă va deschide mintea și inima. 

Pe cei de la Mandala Travel îi puteți găsi - pentru inspirație și alte excursii decât cea despre care v-am povestit eu - pe instagram și facebook.

Sper să vă inspire vremea și culorile din zilele astea cât mai mult.

Love,

download.png

P.S. Oh, and by the way - nu m-am putut abține și am început un pinterest board și despre Thailanda. Haideți să îl umplem împreună cu amintiri!