Dutch baby - clatita la cuptor cu mure, afine si ricotta

Scrollând pe pinterest ca orice om care are altceva mult mai important de făcut, am dat peste o rețetă de ceva numit "dutch baby". Arăta absolut fabulos și am fost intrigată, pentru că este vorba de o clătită coaptă la cuptor, care se umflă în cuptor ca o nebună pufoasă. De la a fi intrigată de concept până la a-l și pune în practică, am avut două hopuri - 1. nu aveam tigaie pentru cuptor. Știți voi, din aceea fancy din fontă, numită și "skillet". Noroc că fellow foodie și best friend Andreea a pus la bătaie tigaia ei - mulțumesc din suflet, Andreea, promit să ți-o dau înapoi plină cu ceva bun. 2. Am făcut-o, am pozat-o, am mâncat-o, și când am descărcat pozele mi-am dat seama că nu îmi plac. Asta a fost o problemă ușor de rezolvat, una-două am mai făcut odată rețeta, pentru că adevărul e că e extraordinar de ușoară, am re-pozat, ne-am sacrificat și am re-mâncat. Așa e viața, uneori trebuie să lași de la tine și să mănânci dutch baby două zile la rând. Când ne-a fi mai rău, așa să ne fie.

Bun, și ziceam că e extraordinar de ușoară rețeta. Vorbeam serios. În spiritul instagramului meu, am putea numi rețeta la fel de bine "Clătită lazy". Știți cum e când faci clătite, că faci maglavaisul în 3 minute dar apoi stai o oră să le prăjești în tigaie? No, aici faci maglavaisul în 3 minute apoi îl coci în cuptor 15 minute, timp în care poți să citești, să te joci cu pisicile sau să stai în cap, apoi țuști! ai mâncărică delicioasă dar extraordinar de fancy-looking la brunch.

Câteva notițe:

- tigaia pe care o folosiți să fie neapărat rezistentă la cuptor. Să nu aibă mâner sau alte componente din plastic, că nu ne lipsesc problemele în viață. Nu trebuie să fie din fontă sau fier, merge și o tigaie normală de zi cu zi cu mâner din metal.

- tigaia trebuie preîncălzită în cuptor, vreo 5-6 minute. Când o manevrați, țineți minte că lucrați cu o tigaie fierbinte, deci mănușile de bucătărie sunt absolut obligatorii.

- nebuna asta de clătită va crește mult pe verticală. Nu mi-a venit să cred cât de mult a crescut. După ce o scoatem de la cuptor se mai lasă, dar oricum, cel mai safe e să o puneți în partea de jos a cuptorului.

- cum ziceam, am făcut rețeta de două ori. Prima oară am cumpărat o cutiuță de ricotta de 200g. A doua oară am găsit la 250. Cum nu aveam ce face cu 50g de ricotta rămasă în frigider, am pus 250g și a ieșit fix la fel de bun. Deci basically cum vă e norocul.

Atât. Poftă bună și aștept să văd ce frumuseți de clătite la cuptor faceți.


 

Dutch Baby - clatita la cuptor cu afine, mure si ricotta

Ingrediente

  • 4 ouă mari

  • 30g unt

  • 160g lapte

  • 80g făină

  • 1/2 linguriță de sare

  • 1/2 linguriță de scorțișoară

  • un pliculeț de zahăr vanilat

  • 200/250g ricotta (în funcție de ce cantitate găsiți la magazin, e ok oricare variantă)

  • 60g zahăr pudră

  • coaja de la o lămâie bio, netratată

  • o mână de afine și mure, spalate si uscate

Instructiuni

  1. Se preîncălzește cuptorul la 230C. Tigaia (neapărat să fie rezistentă la cuptor, să nu aibă mâner din plastic) se pune la încălzit în cuptor.

  2. Se topesc la microunde 15g de unt și se amestecă (ideal, într-un blender sau robot de bucătărie) cu ouăle, laptele, făina, sarea, scorțișoara și zaharul vanilat. Se lasă aluatul să stea cuminte până se încălzește cuptorul.

  3. Când cuptorul e încălzit bine, se pune în tigaie restul de 15g de unt și se lasă să se topească, inclusiv să se ardă puțin. Cu mânuși și multă grijă, se scoate tigaia din cuptor și se toarnă aluatul de clătită. Se pun deasupra câteva afine și mure, în special în centru. Se pune tigaia în cuptor pe o treaptă de jos (ca să aibă loc să crească pe verticală) și se lasă la copt minim 15 minute, până e aurie, frumoasă și crescută. Odată scoasă din cuptor, clătita se va dezumfla, dar va fi tot fabulos de bună.

  4. Ricotta se bate cu mixerul împreună cu zahărul pudră și (opțional) coaja de lămâie până devine fină și pufoasă. Se întinde generos peste clătită, și se decorează cu fructe proaspete.

S29_6371.jpg

dutch_baby2.jpg

Spor la gătit și poftă bună!

Love,

download.png