Tarta cu ciocolata alba si mure

S29_2775-h.jpg
tarta_cu_mure_ciocolata.jpg

Știu, știu. Blogul meu e vechi de 100 de ani și tot de atunci nu am mai prea fost pe aici. Dar în ultima vreme am “produs” destul de multe rețete care îmi plac și simt că v-ar plăcea și vouă, și decât să se piardă în feed-ul efemer al instagramului (unde, apropo, dacă nu o faceți deja, mă puteți urmări pentru content cu pisici și mâncare), mai bine le salvez aici. Cine știe, poate scrisul rețetelor îmi va da un pic de chef să scriu și despre alte chestii. Nu promit nimic, deocamdată vin la voi cu o rețetă delicioasă și atât.

Mă gândesc la tarta aceasta de multă vreme. Am vrut să vă ofer o rețetă simplă pentru masa de Paști, dar care să fie un real showstopper. Să poată fi personalizată după gustul vostru, să nu necesite ceva tehnici complicate de cofetărie, să fie absolut delicioasă și să impresioneze pe toată lumea. Și, cu toată modestia din lume, mi-a ieșit. Avem o bază incredibil de ușor de făcut, dar absolut delicioasă și crunchy și bună. Avem un gem de fructe - pe care îl puteți face cu ce fructe vreți voi, sau îl puteți cumpăra de la magazin. În funcție de ce fruct alegeți, puteți personaliza tarta cum aveți chef. Și avem o budincă de ciocolată albă, cremoasă și bună, deloc greu de făcut. Ca decor, eu am optat pentru mure, afine, flori comestibile (se găsesc la Metro sau la Selgros) și niște ouă mici de ciocolată într-un cuibușor făcut din ciocolată albă și granola - pentru un pic de extra-Paște - dar bineînțeles că puteți folosi orice fructe, bomboane, frunze. Go crazy. Abia aștept să văd creațiile voastre pe instagram.

tarta_cu_mure_ciocolata3.jpg

Without further ado, aici aveți rețeta și pașii explicați:

Baza tartei

  • 200g biscuiți digestivi

  • 80g unt topit

  • 25g zahăr brun

  • Un vârf de cuțit de sare

Preîncălzim cuptorul la 180°C. Într-un robot de bucătărie transformăm biscuiții în firimituri fine. Adăugăm untul topit, zahărul brun și sarea și amestecăm câteva secunde, până se omogenizează bine. Apăsăm bine amestecul de biscuiți într-o formă de tarte (preferabil, una cu baza detașabilă) cu diametrul de 22-25cm, cu degetele sau cu o lingură. Punem tava în cuptorul preîncălzit și o lăsăm 10 minute, până se bronzează puțin. Lăsăm crusta să se răcească complet.

blat_de_biscuiti.jpg

Gem de mure (sau de zmeura, afine sau orice fructe de padure)

  • 150g fructe de pădure, congelate sau proaspete

    25g zahăr

  • 6g amidon

Lăsăm fructele să se decongeleze (dacă e cazul) într-o oală, la foc mic. Separat, într-un bol cântărim amidonul și zahărul și le amestecăm bine între ele. Când fructele fierb, adăugăm amestecul de zahăr și amidon. Fierbem totul timp de două minute, amestecând încontinuu. Turnăm gemul cald direct peste crusta răcită de tartă. Lăsăm gemul să se răcească, apoi punem tarta la frigider așa încât gemul să se întărească puțin.

Alternativ, putem folosi gem din comerț. Dacă nu se întinde bine, îl încălzim puțin.

gem_de_mure.jpg

Budinca de ciocolata alba

  • 420g lapte

  • 150g frișcă lichidă neîndulcită

  • o păstaie de vanilie (sau zahăr vanilat)

  • 30g amidon

  • 100g zahăr

  • 3 ouă un vârf de cuțit de sare

  • 100g ciocolată albă

Punem la foc mic laptele, frișcă și vanilia din păstaie. Între timp, amestecăm într-un bol amidonul, zahărul și sarea. Adaugăm cele 3 ouă și le omogenizăm cu zahărul, sarea și amidonul. Când fierbe amestecul de lapte și frișcă, îl turnăm încet în bolul cu ouă, amestecând constant. Daca ați pus păstaia de vanilie în lapte, turnați laptele peste ouă printr-o sită, ca să prindă păstaia.

Punem totul înapoi în oală, la foc mic, și amestecăm încontinuu cu un tel până la fierbere. Amestecul se va îngroșa, ca o budincă. În momentul în care fierbe, oprim focul și turnăm totul peste ciocolată. Amestecăm bine bine bine. Dacă aveți un blender de mână, aici ar fi momentul bun să îl folosiți. Dacă nu, ajunge și cu telul. Turnăm amestecul omogenizat peste tarta cu gem, cât e încă fierbinte. Scuturăm ușor tarta până când budinca de ciocolată se nivelează la suprafață și acoperă toată tarta. Punem tarta la frigider și o lăsăm să se seteze, cam o oră-două.

budica_de_ciocolata.jpg

Literally, asta e tot. Odată setată budinca de ciocolată, puteți să decorați tarta după cum vă poftește inima. Când am făcut tarta pentru poze, inițial mai făcusem una decorată cu căpșuni, zmeură și coacăze. Pusesem frunzulițe mici de mentă și flori comestibile albe. Arăta absolut minunat, și am reușit performanța de a scăpa tarta în frigider înainte să apuc să îi fac vreo poză. A trebuit să curăț frigiderul și să mănânc tarta direct de pe blatul de bucătărie. Dacă există în dicționar o imagine la cuvântul “resemnare”, imaginea aia eram eu, mâncând tarta scăpată cu lingura și gândindu-mă “băi, e bună, a meritat efortul”.

Sper să încercați tarta. Dacă o faceți, neapărat dați-mi un tag pe instagram sau trimiteți-mi poze - să văd poze de la voi e chestia care mă face să revin de fiecare dată pe social media. Și dacă faceți minunăția asta de Paște, vă doresc sărbători frumoase și liniștite.

tarta_cu_mure_ciocolata2.jpg

Love,

download.png
FoodAnca CheregiComment