Saptamana Haferland 2018 - Cand sa mergi, unde sa stai si ce sa faci vara aceasta in Transilvania saseasca

S29_1255.jpg

Mie și soțului meu, Bogdan (pentru că ne-am căsătorit doar de câteva zile și încă e exciting să spun "soțul meu, Bogdan") ne place foarte, foarte mult să vizităm sudul Transilvaniei, zonă locuită de sași secole de-a rândul. De câte ori avem ocazia, împachetăm minimul necesar și dăm o tură pe lângă Sibiu sau Brașov, ne cazăm la vreo casă din sat și ne lăsăm răsfățați de gazdele primitoare cu mâncare, deserturi, aer curat și liniște. Despre cazarea noastră preferată v-am povestit deja aici, astăzi vă spun câteva informații despre când să mergeți și ce să faceți acolo, ca să make the most out of your time & money. 

Saptamana Haferland: ce trebuie sa stii, pe scurt

S29_0969.jpg

- Săptămâna Haferland este un festival dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. Pe scurt, festivalul își propune să reînvie tradițiile săsești și să promoveze zona de sud a Transilvaniei atât pentru sași întorși în țară pe perioada verii, cât și pentru turiști români (ca noi), care descoperă acum farmecul incontestabil al zonei. 

- Anul acesta, focus-ul festivalului sunt meșteșugurile locale. Acest lucru înseamnă că vor avea loc multe demonstrații de meșteșuguri, multe ateliere de olărit, pictură pe ceramică, tâmplărie, etc. Acestea trebuie rezervate și plătite din timp. 

- Festivalul are loc între 2 și 6 august. Deja mi-am tăiat datele din calendar și m-am eliberat de orice responsabilitate.

- Cel mai atrăgător lucru, din punctul meu de vedere, sunt toate brunch-urile cu produse locale, cinele și gustările absolut fabuloase care vor avea loc. Niciodată nu m-am întors mai slabă dintr-o astfel de excursie. (again, rezervați și plătiți din timp) 

- Alte activități interesante vor fi: excursii cu căruța sau bicicleta pe dealuri, călărie, concerte de orgă, de muzică clasică, de jazz, piese de teatru, tot felul de activități culturale plăcute. 

Ce recomand eu

S29_1293.jpg
S29_0830.jpg

Din experiențele mele de până acum în Haferland, pot să vă spun că partea mea preferată sunt de departe brunch-urile și activitățile legate, într-un fel sau altul, de mâncare (evident). Dacă aveți ocazia, eu zic că merită să ajungeți măcar la două brunch-uri în timpul festivalului. Evenimentele acestea se organizează de obicei într-o locație super instagramabila (cum a fost casa Kraus din Crit, unde am fost cazați în timpul press trip-ului), și funcționează pe principiul masă mare, plină de bunătăți gătite de oamenii din sat, de unde fiecare își ia ce și cât vrea. Se mănâncă la mese prin curte, la umbra vreunui copac sau chiar în iarbă. E ceva minunat să te bucuri de mâncare în mijlocul naturii, înconjurat de oameni dragi. 

S29_0845.jpg

A doua chestie foarte interesantă pentru mine sunt atelierele de preparat diverse bunătăți. Nu numai că ai ocazia să înveți un nou skill, dar e și extrem de amuzant să înveți să faci diverse chestii alături de cineva drag. Plus că, am uitat să menționez, mănânci ce ai gătit la sfârșit. My kind of activity. În cadrul press trip-ului am avut ocazia să învățam să preparăm lichiu. Acuma...in all honesty, am mers cu câțiva food bloggers care ne-au demonstrat talentele lor într-ale amestecatului în castron, așa încât cei mai amatori și mai timizi dintre noi (eu) nu ne-am prea băgat la preparat, în schimb vă asigur că am compensat mâncând lichiu cât pentru 3. A fost minunat de bun. În cadrul festivalului vor avea loc mai multe ateliere meșteșugărești, pe care vi le recomand din suflet. 

Ce am mai făcut în cadrul press trip-ului și mi s-a părut foarte, foarte cool a fost să ascultăm un concert de muzică fado în biserica din Crit. Combinația de muzică portugheză expresivă și melancolică + biserica sobră, din piatră, mi-a atins tare frumos sufletul. 

S29_0796.jpg
S29_0984.jpg

Tot foarte pe inima mea a fost un atelier de pictură tradițională pe mobilă la care am asistat în cadrul press trip-ului. Nu a fost neapărat o experiență din care am învățat foarte mult, dar mi-am adus aminte cât de terapeutic și peaceful e să pictezi. N-aș mai fi plecat de acolo. 

S29_1315.jpg
S29_1326.jpg

În ceea ce privește cazarea, în articolul anterior v-am recomandat Dominic Boutique din Cloasterf, acum vă povestesc un pic despre Casa Kraus din Crit. Este vorba despre fosta casă parohială, restaurată recent și convertită într-una din cele mai frumoase cazări din zonă. Este localizată chiar lângă biserica fortificată a satului, cu o priveliște deosebită.  

Pe scurt, e un loc de vis, unde abia aștept să ne întoarcem și să ne încărcăm bateriile.  

Toate detaliile despre Săptămâna Haferland 2018 le găsiți aici. Sper să ne vedem pe acolo în număr cât mai mare, măcar la un bruch, să devorăm împreună niște bunătăți. 
  
 Love maxim, 

download.png